Zonder jubelton nog voldoende mogelijkheden voor belastingvrij schenken

Bron: NRC 04 mei 2022
3 min. leestijd

De belastingvrije schenking van een ton die kort na de financiële crisis werd ingevoerd was direct populair. Komend jaar blijft slechts een kwart van de zogenaamde jubelton onbelast. De jubelton mag dan wel verdwijnen maar er blijven nog genoeg mogelijkheden over om belastingvrij te schenken. Het bedrag is inmiddels door indexering opgelopen tot €106.671 euro en niet alleen ouders mogen zo’n grote belastingvrije schenking doen.

Duwtje in de rug

De regeling heeft vooral jonge kopers geholpen om hun concurrentiepositie te verbeteren, stelt financieel planner Richard Bloedjes. “De woningmarkt is zo verstoord dat het voor gewone mensen met een beetje spaargeld niet meer te doen is om een huis te vinden. De jubelton is een heel mooi instrument om kinderen een zetje te geven.”

Maar dat duwtje in de rug verdwijnt dus binnenkort. Lang niet alle jongeren profiteren van de regeling. Juist de starters zagen de afgelopen jaren de huizenprijzen fors stijgen vanwege de vermogende 40-minners. Vanaf komend jaar gaat het vrijgestelde bedrag terug naar €27.231, schrijft NRC.

Verschil minder groot

Fiscaal jurist Pim Koopman verwacht daarom dit jaar veel meer schenkingen. “Zo gunstig als de regeling nu is, gaat ze niet meer worden. Als mensen erover denken hun kinderen geld te schenken, zullen ze dat dit jaar moeten doen als ze nog van de riante vrijstelling gebruik willen maken.” Het geld hoeft immers niet dit jaar nog te worden gebruikt. De ontvanger heeft drie jaar de tijd om een huis te kopen of te verbouwen of om de hypotheek af te lossen.

De regeling biedt daarnaast nog de mogelijkheid om in drie delen te schenken. De eenmalige gift €27.231 die overblijft lijkt misschien weinig maar in de praktijk is het verschil niet heel groot. Zo lag het gemiddelde de afgelopen jaren op €66.000. Bovendien blijft de jaarlijkse vrijstelling van €5.677 van ouder aan kind bestaan. Zo kan men de eenmalige vrijstelling combineren en met die regeling en zo in zeven jaar alsnog op de 66.000 uitkomen.

Leenconstructie

Daarnaast is een leenconstructie ook mogelijk. Dit is belastingtechnisch gezien zelfs voordeliger dan de jubelton. De ontvanger krijgt namelijk hypotheekrenteaftrek. De rente mag daarbij 4 tot 4,5 procent zijn, weet financieel planner Bloedjes. Dat is een stuk meer dan bij de bank. Op die manier wordt de renteaftrek weer hoger. “De kinderen betalen de rente aan hun ouders. Die schenken een deel daarvan terug. Zo krijgen de ouders ook wat rendement op hun spaargeld.”, aldus Bloedjes tegenover NRC.

 Nieuwsoverzicht: